Svi znamo sve, i zato nam je odlično

20:15
Preuzeto sa www.zdnews.hr

Ima jedna izreka, kaže otprilike ovako – treba se plašiti onog čoveka koji je u životu pročitao samo jednu knjigu. Mislim da je to rekao neki francuski filozof, ali to sad nije ni bitno. Zapravo, bitno je. Sad će baš takvi da se sjate ovde i ispravljaju parafraziranu izreku i navode originalan izvor. Ponekad ne mora to biti knjiga, može biti bilo šta. Treba se plašiti onih koji sve rade do pola, počinju a ne završavaju, ali zato na sva usta hvale svoja postignuća. To su oni koji misle da planete orbitiraju oko njih, koji se smatraju alfom i omegom, početkom i krajem svega. Sve bi to bilo podnošljivo da je takvih malo. Ali takvih ima svuda i u svim sferama, i tako počinju da se kote i množe geometrijskom progresijom.

Onaj što je u životu pogledao jedan film, znaće koji je najbolji za vas, znaće da vam ga preporuči bez nekog podrobnijeg objašnjenja zašto baš tom filmu da prepustite vaše vreme. Onaj što je bio na jednom koncertu ili na jednoj izložbi, znaće zašto je baš taj umetnik najbolji i zašto su drugi prosečni i loši. Taj što je u svom životu učinio jednu stvar, do kraja ili polovično, ni ne zna za bolje i ne treba mu zamerati. Njemu je to merilo kvaliteta, jedini reper prema kome meri i upoređuje sve ostalo čemu neće prići, ali taj je zagrebao površinu i na konto toga sebi daje pravo da merodavno donosi kritike i zaključke. Čuo je za neke migrante i teroriste, i on zna koje je pravo geopolitičko stanje i šta treba učiniti. Čuo je za neke privatne pivare koje proizvode zanatska piva, i on zna koje je najbolje. I tako dalje... Šta god da je u pitanju, postoji stručnjak koji će vam razjasniti sve stvari koje vam nisu jasne, a sam će sebe razumeti tek onoga trenutka kada ga objasni neko kome taj isti ekspert ukazuje poverenje. Ima zaista kvalitetnih ljudi koji umeju da nameste pitu od govana, i time uliju malo nade ekspertima, čineći im nesmotrenu medveđu uslugu. Ali ne treba ih osuđivati zbog toga, rade svoj posao kako dolikuje. 

Greh je pokušati nešto stvoriti i raditi kontinuirano u prisustvu pomenutih. Jer nećete to raditi na pravi način. Nećete to raditi iskreno, pravilno i objektivno. Oni su tu da vam kažu da ste mladi, zeleni i zaslepljeni, da vam je um zatupljen i zatvoren. Sa takvima nije teško biti fin. Što ih pre terajte u kurac, jer kad puste larve oko vas, nakačiće vam se na vrat i isisavaće vam ideje, želje i sve što mogu da sisaju...

...osim one jedne stvari na koju bi zapravo trebali da se maksimalno fokusiraju.


Tihomir Škara

Podeli sa prijateljima:

Povezani tekstovi

Previous
Next Post »

1 коментара:

Write коментара
18. децембар 2015. 23:12 delete

Ni ti Škaro nisi ništa bolji od gazda-Dejvija. :D

Reply
avatar